Kol eller briketter?

Vi tänker att du som läser detta redan är (nästan) fullärd kring vad som gäller när det kommer till valet mellan kol och briketter (för det är väl det första man lär sig, efter att en grill är vald?). Vi ska här försöka förklara hur vi ser på saken, och hoppas att vi kan lära dig något nytt.

Kol

Grillkol finns att köpa lite överallt. I mataffären hittar du oftast kol för en billig peng (oftast innehåller dessa påsar små bitar/flisar av kol vilka förbränns snabbare). Lite finare kol kan du köpa i diverse affärer som erbjuder grillprodukter. Riktigt fin kol (större massa per bit) köper du i specialiserade BBQ butiker, oftast på nätet. Vilket kol du ska köpa är så klart upp till dig, men vi ska försöka bena ut vad dessa ska användas till.

Fördelar vs nackdelar med kol

Fördelarna med att använda kol som bränsle i din grill är många. Är du ute efter hög temperatur, går det snabbt att få det vid användning av kol. Dessutom kommer det inte lika mycket rök från kolen. Utöver det producerar kolen små mängder aska, jämfört med briketter, så att rengöringen av grillen går rätt så snabbt.

Nackdelar då? Oavsett vilken kol du köper, är inte alla kolbitar i påsen lika stora. Därför kan det vara svårt att avgöra mängden kol som du ska använda för att få den temperatur du önskar. (mängden avgörs av fler faktorer så klart, som tex vilken typ av grillning du är ute efter, vilken typ av grill du har, etc.)

Briketter

Briketter finns även de att köpa lite överallt. Precis som med kolen, finns det briketter att köpa i de flesta matvarubutiker. De vanligaste briketterna är gjorda av lövträ, men det finns även andra alternativ, så som kokosbriketter tex.

Briketterna görs genom att koldamm pressas i formar, till lika stora bitar. Det kan underlätta när man ska beräkna mängden som går åt vid varje grillning.

Fördelar vs nackdelar med briketter

Fördelarna med att använda briketter är, som nämnt ovan, att delarna är lika stora. Utöver det brinner de lika länge och kan då hålla en jämnare värme under längre tid. Briketter brinner även under en längre tid (än kol) och är därför ett bra alternativ om man ska grilla länge (med hög temperatur).

Det som är mindre bra med briketter är att de lämnar ifrån sig mycket mer aska (än kol). Detta då dem är gjorda av pressat koldamm, vilket frigörs vid eldning. Därmed kan du förvänta dig att rengöringen tar längre tid, vilket är rätt tråkig del av en grillupplevelse (men ack så viktigt!).

Vad ska du välja?

Du ska välja den typ av bränsle som du känner är bäst för dig. Det finns alltså inget svar där man kan säga att ”så här är det”. Däremot kan vi rekommendera olika typer beroende på vilken grill du har och vad ändamålet är.

Klotgrill/grilltunna

Använd enkel kol/briketter (en av eller en mix av dem båda) för vanlig grillning, när du vill komma igång snabbt och har relativt lite kött/grönsaker att grilla. Ska du grilla en längre tid är briketter att föredra då de håller värmen längre.

Använd gärna bättre kol då du får större bitar. Värmen håller längre, och kan återanvändas om du är klar med grillningen innan kolen är helt förbränt. Det betyder att, om du lyckas att släcka kolen, du får mer grillning per krona.

Ska du köra low’n’slow i många timmar (5-10 timmar) så är det de finare kolpåsarna som gäller (annars får du fylla på med enkel kol hela tiden, och därmed få en väldigt ojämn värme vilket resulterar i dålig bbq!) alt briketter.

Kamadogrill

Här finns det bara ett svar, kvalitetskol! Kamado grillarna är enormt energisnåla, håller värmen länge, och är väldigt isolerade vilket gör att det går rätt snabbt att släcka kolen efter användning. Lägg till att kvalitetskol oftast är i större bitar så får du kolen att räcka längre, och därmed sänker du din kol/grill kostnad.

Shopping Cart