Direkt eller indirekt värme?

Direkt

En klassisk grillning i trädgården är att du har en bit kött (troligtvis karré), en klotgrill och lite kol. En stor mängd kol tänds vilket skapar hög värme på kort tid. Karrén slängs på grillen, doften sprids och grillningen är över snabbare än du tror. Du har precis grillat på direkt värme, vilket fungerar bra för enklare (tunnare) köttbitar, korv eller liknande.

Risken med att grilla på direkt värme är att det blir för varmt och köttbiten blir klar på utsidan, medan insidan inte är helt färdig. Rent livsfarligt om du grillar en kycklingfilé (goes without saying tänker jag).

Indirekt

Personligen föredrar jag att grilla på indirekt värme. Möjligheten att slänga på lite träflis av olika sorter (allt från milda äppelträ till tunga hickory och allt däremellan) för att få den där rökiga smaken på din köttbit är ett stort plus. När köttbiten i princip är klar är det bara att lägga över den till direkt värme för att ytan ska få sina grillränder, så är du hemma sen. Att grilla en vanlig karré på detta sätt gör den mycket saftigare och mer smakrik.

För att uppnå indirekt värme kan du göra på olika sätt. Oavsett om du har en grill som är rund/oval i formen (klotgrill eller kamado) eller en grilltunna, så fungerar nedan sätt att skapa indirekt värmezon:

  • Ha en värmedeflektor, som du har  över värmekällan (ex en pizzasten). Här är det bra om du har en grill med dubbla galler, för att ha deflektorn på nedre gallret och köttet på den övre. (Glöm ej att klä pizzastenen i folie, så inte all köttsaft/kryddor/glaze etc droppar direkt på stenen  och bränner fast.)
  • Lägg kol/briketter i ena delen av grillen och köttet i den andra. Stäng locket och låt värmen göra jobbet.
  • Har du formar för att hålla kol/briketter på plats, kan du fylla dessa och ha dem på varsin sida i grillen. På så sätt skapar du en indirekt zon i mitten av grillen för att grilla till perfektion
Shopping Cart